Utflykt tisdag 6 juni till Botanisk Have och Kongens Have i Köpenhamn samt besök hemma hos Hans Eiberg i en unik Rhododendronträdgård i Smörum.
 

Vi samlas strax före kl. 10.00 vid entrén till Botanisk Have Gothersgade 128, 1353 Köpenhamn. Haven ligger några hundra meter från Nörreport. Transport med egna bilar eller med tåg. Bilparkering finns, under mark, Israeli plats. Fri entré. Vi har den stora förmånen att bli guidade av Hans Eiberg, en av världens verkliga Rhodoauktoriteter. Vi kan därför se fram emot en mycket lärorik och intressant rundvandring som startar kl.10.00.
 
Botanisk Have är ett levande museum och är en avdelning av Statens Naturhistoriska Museum vid Köpenhamns universitet. Därför har man flera olika samlingar, sin egen genbank och eget bibliotek. Botanisk Have ligger som en skön oas mitt i Köpenhamn och har Danmarks största samling av växter. Ute i trädgården finns flera avdelningar bl.a Danska kvarteret med vilda danska växter, Perennkvarteret, Stenhögarna med bergväxter, Rhododendronkvarteret mm. Det finns även 27 växthus varav 10 är öppna för allmänheten exempelvis Palmhuset.
 
Efter rundvandringen förflyttar vi oss till den närliggande Kongens Have som är en stor park som omger renässansslottet Rosenborg. Anläggningen påbörjades tidigt 1600- tal och är en stor lummig park med vackra Lindalléer samt flertal perennrabatter.
 
Inne i Kongens Have besöker vi restaurang Orangeriet och bord är beställt till kl.13.00. Förslag på mat finns nedan och måste förbeställas på anmälningsformuläret. Har du med egen matsäck, ange detta i rutan för matalternativ med "Egen mat". Vi kan sitta både inne och ute beroende på väderlek.

Matförslag: 
Smörrebröd Pris 85 DKK/st
Nr 1. Rågbröd med räkor och ekologiska ägg , citron mayonnaise, dill och krasse
Nr 2. Rågbröd med friterad rödspätta, tatarsås, rädisor, dill och eidkkepulver
Nr 3. Rågbröd med spränkt kalvespidsbryst, taliensk sallad, pepparrot och krasse
Nr 4. Rågbröd med rostbiff, hyvlad pepparrot, rostad lök, pickles och persilja
Ostmacka 135 DDK/st
Nr 5. Utvalda danska och europeiska ostar, 4 olika, rostat rågbröd och syltade aprikoser . 
Som drycker erbjuds vatten eller öl från ca 30-65 DKK. Beställes på plats. 
(PS. Önskar du en helt vegetarisk smörrebröd, vänta då med anmälan. Vi undersöker just nu en sådan möjlighet)
 
Kl.14.30 beger vi oss med bil till dagens sista trädgårdshändelse. Lämpligt om vi kan samordna med bilarna så att alla, som har plats över i sin bil, kan erbjuda plats till någon tågresenär. Ange därför i meddelanderutan om du har plats över i din bil och hur många. En deltagarlista kommer att skickas till alla som deltar ca en vecka innan och där finns förslag till hur transporten till Eiberg ska samordnas.
 
Hans Eiberg tar emot oss i sin egen trädgård som ligger i Smörum inte långt från Köpenhamn. Adress Stormosevej 18, Smörum. Hans Eibergs Rhodosamling är något verkligen utöver det vanliga. Så missa inte detta tillfälle att se fina Rhodosamlingar och att träffa en av våra stora Rhodopersonligheter. Vi tackar därför Hans Eiberg för hans insats och hjälp dels med guidning i Botaniske Have, men också för ett besök i hans trädgård.
 
Ewa Mellerström och Marianne Gyllstedt